Choćby i dziś! Całość, włącznie z pieczeniem zajmuje ok. 50 minut. Nocne marki i inne sowy - polecam, cynamonowy zapach wypełniający sypialnię powala!
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki startej marchewki
3/4 szklanki startego, twardego jabłka
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 żółtko
1. łyżeczka sody oczyszczonej
1. łyżeczka mielonego cynamonu
1. łyżeczka mielonych goździków
szczypta soli
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady Goplana*
mała łyżeczka nutelli
Do przygotowanej wcześniej miski przesiewamy mąkę z sodą i cukrem. Dodajemy jajka, mieszamy do połączenia, wlewamy olej i dodajemy marchew oraz jabłko, a następnie doprawiamy cynamonem, goździkami i solą. Całość mieszamy dokładnie, masa będzie w miarę gęsta, niezbyt lejąca się.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Przekładamy ciasto do tortownicy babkowej lub zwykłej, małej tortownicy/blachy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy ciasto i przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszając ją z łyżeczką nutelli. Całość rozsmarowujemy na cieście i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Po upieczeniu studzimy ciasto i przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszając ją z łyżeczką nutelli. Całość rozsmarowujemy na cieście i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Z racji faktu, że ciasto jest pieczone na mące kukurydzianej, powinno mieć specyficzną, sypką konsystencję, ale właściwie jest bardzo zwarte, ciężkie i niesamowicie pyszne. Śmiało mogę powiedzieć, że jest równie smaczne co marchewkowe ciasto mojej mamy, z mąki pszennej - Mamo, kocham Ciebie i Twoje ciasto, nie miej wątpliwości :D
Smacznego Wam i nam!
PS2: Z racji dzisiejszych Julii urodzin (wczorajszych już właściwie.. ) wielkie STO LAT!
Ciasto dedykowane dla najlepszej współlokatorki na Świecie :)
*Goplana jest bezglutenowa, stąd moja sugestia! Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to nutella i snickersy też!! :)
*Goplana jest bezglutenowa, stąd moja sugestia! Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to nutella i snickersy też!! :)
Czy kilka wlotek przyleci do Szwecji? Tutaj też się używa Twoich przepisów :)
OdpowiedzUsuńoczywista sprawa!! :) Jonkoping, I'm comiiing! ;)
UsuńJakkolwiek to zabrzmi, polecam na śniadanie :D
Usuńpyszne bezglutenowe ciasto! je się na raz :)
OdpowiedzUsuńMniam! Zawsze robię na jakimś miksie akurat marchewkowe, ale muszę spróbować na mące kukurydzianej.
OdpowiedzUsuńRobiłam już trzy razy i na prawdę polecam. Zawsze robię z podwójnej porcji bo na pojedynczej nie wyrosło i dodaję jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia na wszelki wypadek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://waciki-na-toniki.blogspot.com/
To ciasto jest przepyszne z polewą z gorzkiej czekolady- ja dodaję do ciasta orzechy laskowe całe. To ciasto nie każdemu wyrośnie mam sposób na zakalec -wyciskam z marchwi sok i piekę
OdpowiedzUsuńtrochę dłużej ok. 10 minut.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe wbrew nazwie w ogóle nie ma smaku marchewki i to w nim najbardziej lubię. Wypatrzyłam fajny przepis na https://basiazsercem.pl/ i oczywiście od razu zdecydowałam się go zrobić. Cała rodzina się zajadała i pytała się mnie co to za ciasto :)
OdpowiedzUsuń